Vad är Bridge?

Bridge är ett kortspel där man använder sig av lekens alla 52 kort. Det är ett parspel och man sitter fyra personer runt ett bord där de som sitter mitt emot varandra spelar tillsammans mot de andra två. 

Bridgen har två faser- Budgivning och spel. I budgivningen försöker man komma underfund med vilka kort man har tillsammans i paret och bestämma om man ska ha någon trumf i spelet, men också hur många spel man minst kan ta. Ju fler spel man säger att man ska ta, desto fler poäng får man (om man klarar det!) Efter budgivningen kommer spelet där man minst försöker ta det antalet spel som man bestämt i budgivningen.

Bridge är det enda kortspelet på tävlingsnivå som det inte spelar någon roll om man får bra eller dåliga kort. Detta beror i tävlingssammanhang på att man bara får poäng i jämförelse med hur andra har lyckats med precis samma kort som du och din partner har haft. Ett rent skicklighetsspel alltså!

En positiv sak med bridge är att hur mycket man än tränar-tusentals timmar kanske, så finns det alltid något mer man kan lära sig! Det är alltså inget spel man någonsin blir fullärd i. Man blir bättre och bättre men fullärd kan man aldrig bli eftersom det alltid kommer att finnas lite till att lära. Det här ser vi som något mycket positivt och som gör att diskussionerna om hur man ska spela och bjuda aldrig upphör! Det är förstås upp till er själva hur mycket ni tycker att ni vill lära er, men vi hoppas att ni är som oss-nyfikna på att alltid lära mer! Man kan ha väldigt roligt med bridge även om man vet väldigt lite, och detsamma gäller om man kan väldigt mycket!

Varför ska man spela Bridge?

Bridge är verkligen ett spel för alla! Alla kan spela- ung eller gammal oberoende av vilket kön man tillhör (vi har haft kurser där den yngste deltagaren varit 7 år medan den äldste varit 85). Det gör oss glada att vi varje termin räknar in deltagare från de mycket unga till dem med många års livserfarenhet! Många vill hålla igång sina hjärnor genom att skapa nya kopplingar mellan sina hjärnsynapser. Något man är tvungen till om man ska lära sig bridge. Bridge är världens bästa hjärngympa!

Andra orsaker kan förstås vara det rent sociala, eftersom man möter många nya trevliga människor. Förutom att ha det trevliga spelet tillsammans så kommer man snart att upptäcka att man har mycket annat gemensamt!
Gillar man att tävla så får man sitt lystmäte i den fantastiskt spännande situation man upplever under en tävling. Det finns tävlingar för alla nivåer. I Göteborg har vi klubbar som riktar sig speciellt till nybörjare, men det finns också klubbar som är mer avancerade. När man blivit riktigt biten av vårt spel så finns det DM, SM, EM, VM och OS att se fram emot!

Vart du än kommer i världen kommer du att ha möjlighet att komma in i nya gemenskaper genom bridgen eftersom det spelas överallt. Men man behöver ju inte åka så långt- en trevlig middag hos grannen med lite bridge är för många en trivselfaktor utöver det vanliga!